Spam: ce este si cum il poti evita?

Spam-ul este un mesaj nesolicitat si nedorit, trimis prin e-mail. Expeditorii (spammers), trimit cantitati masive de mesaje e-mail nesolicitate, simultan, la mii sau chiar milioane de oameni. De cele mai multe ori fac acest lucru avand un scop comercial. Aceste mesaje sunt trimise pentru a atrage atentia oamenilor catre un produs sau site. Spam-ul este interzis in multe tari.

Care sunt dezavantajele spam-ului?
Spamul enerveaza. La urma urmei, nu ai cerut si nici nu doresti sa primesti asemenea emailuri. Iti vor umple casuta de e-mail, pot contine virusi si/sau spyware.

Foloseste un filtru anti-spam
Asigura-te ca beneficiezi de protectie optima impotriva spam-ului cu un asa-numit filtru de spam, care va impiedica primirea unor astfel de mesaje. Acest filtru blocheaza mesajele e-mail nedorite.

Sfaturi pentru combaterea spam-ului
Un filtru de spam face ca utilizarea internetului sa devina mult mai sigura. Dar poti face mai mult decat atat pentru a preveni spam-ul. Iata cateva sfaturi la indemana ta.

Sterge spam-ul imediat
Nu raspunde niciodata la mesajele spam. De asemenea, evita sa dai click in corpul mesajului. Ai putea activa un link care va face sa primesti si mai mult spam. Sau ai putea activa un virus care iti poate afecta activitatea computerului. Ai grija unde anume iti dai adresa de e-mail, ce formulare completezi si unde. Nu iti face publica niciodata adresa ta de e-mail pe Internet, pe forumuri sau site-uri de retele sociale, cum ar fi Facebook si LinkedIn. Spammeri fac cautari intense pe Internet exact pentru aceste informatii.

Nu raspunde la e-mail-uri in lant
Ai primit vreodata un e-mail care iti cerea sa-l trimiti mai departe? Nu face asta! Expeditorul este adesea un spammer care cauta adresele de e-mail ale persoanelor pe care le cunosti.

Nu activa functia de raspuns automat
O sa lipsesti de la birou pentru una sau mai multe zile? Daca da, ai optiunea de a folosi functia raspuns automat (sau "Out of office") pentru a raspunde la e-mailurile primite in absenta ta. Dezavantajul este ca aceasta functie raspunde, de asemenea, si mesajelor spam. Pentru spammeri, aceasta este o modalitate de a continua sa-ti trimita spam.

Foloseste campul BCC
Obisnuiesti sau esti nevoit sa trimiti acelasi e-mail la mai multe persoane in acelasi timp? Daca da, scrie-le adresa in BCC ( "blind carbon copy"), campul de sub campul de destinatari si din domeniul CC. Adresele de e-mail ale celorlalti destinatari nu vor fi astfel vazute de ceilalti si nici nu vor putea fi deci copiate intr-o lista de vreun spammer.

Antivirus - UPC SmartGuard

UPC SmartGuard

UPC SmartGuard este un pachet complet de protectie a computerului tau impotriva oricarui pericol venit din exterior.