FAQ Internet

Factori ce influenteaza viteza conexiunii la Internet

 

Viteza conteaza! Pentru a te bucura la maxim de viteza ta de internet, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le afli:

Computerul tau

 • Cu cat efectuezi mai multe operatiuni in acelasi timp, cu atat ai nevoie de o latime mai mare de banda. Daca downloadezi un fisier mare, faci streaming video si vrei sa navighezi in acelasi timp, probabil nu vei avea aceeasi viteza ca atunci cand doar navighezi. Incearca sa prioritizezi activitatile tale online.

 • Instaleaza-ti ultima versiune de browser web – browserele web iti pot da impresia ca viteza ta de internet este mai mica, intrucat nu incarca site-urile cu poze la fel de rapid. Pentru a te asigura ca ai ultima versiune de browser, viziteaza site-ul browserului tau pentru a descarca ultima versiune.

 • Gaseste si opreste aplicatiile ascunse – doar pentru ca nu vezi aplicatia deschisa pe computerul tau, asta nu inseamna ca ea nu ruleaza, fapt ce iti poate eroda latimea de banda. Programele peer-to-peer (ce fac sharing al continutului tau cu alte computere) sunt foarte daunatoare in acest sens. Incearca sa iti programezi download-urile in acele momente in care nu folosesti banda pentru alte activitati.

 • Asigura-te ca nu ai virusi – virusii, programele spyware si alte tipuri de programe, nu numai ca iti incetinesc computerul, dar iti scad si viteza de internet. Daca vrei sa ai viteza maxima, incearca programul nostru, SmartGuard, ce contine : antivirus, antispam, antispyware, firewall si control parental.

 • Hardware-ul este important. Performantele conexiunii atat pe cablu, cat si pe wireless, depind de specificatiile placii de retea si a adaptorului wireless instalate in calculatorul tau. Acestea trebuie sa permita minimum aceeasi latime de banda ca si serviciul de internet UPC contractat. De exemplu, in cazul servicului Fiber Power 120, placa ta de retea trebuie sa fie de tip 1Gb/s. Majoritatea laptopurilor au adaptor wireless din clasa "g" care permite o viteza teoretica maxima in conditii de laborator de 54 Mb/s. Daca ultilizezi sau planuiesti sa utilizezi un router personal (cu sau fara WiFi), asigura-te ca specificatiile acestuia permit minimum aceeasi latime de banda avuta de serviciul de internet UPC contractat si ca acesta este setat corespunzator (parola pentru Wi-Fi, firewall). Noi recomandam routerele din clasa "n".

 • Sa nu uitam nici de software. Este important ca sistemul de operare sa aiba actualizarile la zi si sa nu foloseasca sisteme de operare mai vechi decat Windows XP. In cazul in care folosesti Windows XP si ai ales serviciul internet Fiber Power 120, iti recomandam sa instalezi programul TCP Optimizer de pe site-ul UPC. Acesta va imbunatati performanta conexiunii.

Alti oameni

 • Impiedica-i pe altii sa acceseze banda ta de internet – reteaua ta trebuie parolata. Daca nu o parolezi, este ca si cum ti-ai invita vecinii sa iti foloseasca internetul. Chiar mai mult, este ca si cum le-ai da acces la computerul tau si la informatiile personale. Seteaza-ti parola si asigura-te de confidentialitatea acesteia.

 • Pregateste-te pentru perioadele aglomerate – exista momente din zi, de regula duminica sau seara, cand foarte multi oameni incearca sa faca aceeasi operatiune pe internet (ex. sa descarce ultimul joc video lansat), ceea ce scade viteza de internet. Ar fi bine sa iti programezi activitatile in asa fel incat sa eviti astfel de momente aglomerate.

 • Unele site-uri se incarca mai greu si altele mai usor? Explicatia este simpla: fiecare pagina de internet (site-ul) pe care o accesezi este situata pe un calculator care are alocata o anumita latime de banda pentru conectarea la internet. Aceasta banda se imparte intre toti utilizatorii care acceseaza in acelasi timp site-ul respectiv.

Reteaua ta

 • Pentru a te asigura ca ai maximul vitezei prin wireless, iata ce poti face: amplaseaza modemul intr-o zona cat mai libera, neecranata de piese de mobilier sau alte obiecte (chiar si acvariul cu pesti poate sa opreasca semnalul), astfel incat semnalul sa circule cat mai liber.

 • Fii atent si la alte dispozitive wireless (aparatul de monitorizare a bebelusului sau imprimanta wireless de exemplu) care pot interfera cu modemul de internet, intrucat pot folosi aceeasi frecventa ca si acesta. Incearca sa repozitionezi modemul, astfel incat sa eviti aceste dispozitive.

 • Poti sa conectezi oricate device-uri doresti la reteaua ta (computer, console de joc, smartphone-uri, TV-uri sau sisteme audio), insa daca le folosesti pe toate in acelasi timp, viteza ta de internet va suferi. Atunci cand downloadezi filme sau muzica, evita streamingul.

Banda ta de internet

 • Vrei sa verifici care este viteza ta de internet? Iti recomandam site-ul www.fiberspeedtest.ro
  Pe durata testului, ai grija sa nu rulezi si alte aplicatii care genereaza trafic online (programe messaging, file-sharing, browsing, streaming, etc).
Explicarea rezultatului unui test de viteza:

"Your IP" – Adresa ta IP – Fiecare calculator foloseste o adresa IP, ca un identificator unic, pentru a realiza comunicarea pe Internet;
"Download Speed" - Viteza de Download – Viteza (rata) de transfer a informatiei primita de calculator, exprimata in kbps sau KBps (1KB=8kb);
"Upload Speed" – Viteza de Upload – Viteza (rata) de transfer a informatiei transmisa de calculator, exprimata in kbps sau KBps (1KB=8kb);
"Latency" – Latenta - Timpul (exprimat in milisecunde) in care informatia ajunge de la sursa la destinatie.

Daca ai incercat toate metodele sugerate mai sus si viteza ta de internet este inca nesatisfacatoare, contacteaza-ti consilierul UPC sau suna la 031 100 1000 pentru a cere personalizarea abonamentului existent cu un internet de viteza superioara.

Definitii:
 • Download - Descarcare sau fluxul de date pe care il receptioneaza calculatorul conectat la Internet
 • Upload - Fluxul de date pe care le trimite un utilizator de pe un calculator in retea
 • StreamingTehnologie folosita in serviciile de transmisie audio/video astfel incat informatia sa fie procesata si vizualizata pe masura ce aceasta este transmisa. Prin streaming, utilizatorii pot incepe sa vada sau sa asculte un document inainte ca acesta sa fie transmis in intregime. Ex: youtube
 • Browser - Program ce pune la dispozitia utilizatorilor mijlocele prin care poate vizualiza, interactiona si naviga pe world wide web
 • Spyware - Orice program care strange informatii de pe un calculator prin intermediul conexiunii Internet, fara a fi detectat. Spyware poate strange informatii si despre adrese de e-mail sau chiar parole si date financiare
 • Antivirus - Program folosit pentru detectarea si inlaturarea virusilor. Programul scaneaza fisierele executabile si blocheaza o lista de virusi cunoscuti. Programele Anti-virus ar trebui sa includa totdeauna un serviciu de actualizare regulata care sa ii permita sa fie la curent cu cei mai recenti virusi
 • Firewall - Set de programe de securitate specializate. Prin firewall se protejeaza resursele interne ale unei retele private de la utilizatori externi (din alte retele). Termenul se refera si la politica de securitate
 • Hardware - Partea fizica a unui sistem informatic. Ex: placa de retea, placa video, hard disk, memoria RAM
 • Software - Software este termenul utilizat pentru definirea aplicatiilor informatice (programelor) utilizate pentru comanda si controlul unor sisteme. Software se poate referi la aplicatii informatice tip Office, aplicatii de editare video, de redare multimedia, de navigare pe Internet, etc.
 • Retea Wireless/ Wi-Fi - Retea locala, extinsa pe arii limitate, in functie de echipamentele folosite si de puterea acestora, prin care se poate face transfer de date si internet folosind undele radio
 • Router - Echipament de telecomunicatii ce asigura transmiterea traficului de date intre retele de comunicatii
 • Modem - Dispozitiv ce asigura conversia analog-digital a fluxului de date transmis pe retele